Activiteiten
Dankzij de financiële steun van De Duurzame Levensmiddelenketen Stichting EcoVerpakkingen zijn
ook in 2020 weer een groot aantal activiteiten en projecten op het gebied van duurzaamheid in de
levensmiddelenhandel en industrie tot stand gekomen. Een overzicht van veel van deze projecten
en activiteiten is te vinden op onze website www.ddleco.nl. Wij lichten er graag enkelen uit:
Duurzaam verpakken en hergebruik stimuleren
In 2030 gebruikt de sector minder verpakkingsmateriaal, is het verpakkingsmateriaal recyclebaar of
afkomstig van een duurzaam bron. Verdere afspraken zijn dat in 2025 plastic verpakkingen voor
50% rPET zijn geproduceerd, papier en karton zijn in 2025 voor 100% FSC/PEFC gecertificeerd,
zwerfafval wordt voorkomen door bijvoorbeeld in de supermarkten klanten niet automatisch een
kassabon mee te geven en winkeliers actief te stimuleren de omgeving van de winkel vrij te houden
van zwerfafval (“25-meter”-regel), design for recycling als leidend principe voor
productontwikkeling, 100% weggooi- en recyclingslogo op het etiket en wil de branche
alternatieven voor single-use plastics toepassen. In 2019 is het Zichtboek Duurzaam Verpakken
verschenen waarin de best-practices zijn weergegeven.
CO2-reductie
Ook op gebied van duurzaam verpakken heeft het de sector ambitieuze doelstellingen om daarmee
CO2-reductie te bewerkstelligen en afval te verminderen. In 2019 is het Brancheplan 2019-2025
gepubliceerd onder de titel ‘Duurzame & Recyclebare Voedselverpakkingen 2025’. In het
Brancheverduurzamingsplan zijn verantwoord en duurzaam materiaalgebruik de centrale pijlers
voor het nieuwe beleid richting 2025. Daarbij werkt de sector aan uniformering van het type
voedselverpakkingen op de Nederlandse markt, als belangrijke stap naar een meer hoogwaardige
recycling van voedselverpakkingen.
Verder is in het plan een zogeheten ‘Tienpuntenplan 2019-2025’ opgenomen en die lijst van acties
en interventies zijn bedoeld als concreet handelingsperspectief voor de bedrijven. Met de komst
van het plan ‘Duurzame & Recyclebare Voedselverpakkingen’ verzet de sector de bakens voor het
collectieve Nederlandse verpakkingsbeleid. Als eerste concrete follow-up van het nieuwe
brancheplan werkt de sector aan het kwantificeren van de materiaalreductie-opgave. Deze
zogenaamde Deep Dive Voedselverpakkingen ziet in 2020 het licht en zal aanleiding geven voor de
concretisering van enkele actielijnen die in het brancheplan zijn aangekondigd.
Tegengaan van voedselverspilling
In 2030 is de wereldwijde voedselverspilling in de keten per persoon per jaar gehalveerd t.o.v.
2015. De sector is penvoerder van de publiek-private samenwerking (PPS) Houdbaarheid. Dit
project richt zich volledig op de consument en het effect van houdbaarheidsdata op verspilling.
Partijen als het Voedingscentrum, WUR, verpakkende bedrijven, retailers, Milieu Centraal zijn
aangesloten. Verder werkt de sector samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, FNLI en NZO binnen de